Contact rapid:
+40(0)744-781.538
  Tehnica

Reveniţi la secţiunea nostră de "Tehnică" cât mai des ca să aflaţi informaţii tehnice din domeniu.

Tehnologia debitmetriei electromagnetice

După cum se cunoaşte debitmetrele electromagnetice sunt cele mai răspândite în măsurarea debitelor fluidelor. Aceste tipuri de debitmetre sunt cele mai răspândite în industria apei, din cauza funcţionării precise, respectiv construcţiei simple şi durabile în timp. Aşadar merită de spus câteva cuvinte despre principiul de funcţionare şi construcţia lor.
Principiul de funcţionare a debitmetrelor electromagnetice are ca bază legea lui Faraday, dacă un conductor se mişcă într-un câmp magnetic staţionar se induce tensiune electrică în conductorul respectiv. În cazul debitmetrului electromagnetic conductorul este fluidul care trece prin tubulatura de măsurare a debitmetrului.
Aşadar în construcţia debitmetrului electromagnetic putem deosebi două mari părţi:

  • tubulatura de măsurare, care conţine bobinele şi electrozii - parte care se montează pe conductă
  • transmiterul care conţine electronica necesară funcţionării debitmetrului

Tubulatura de măsurare – funcţionare:
Câmpul magnetic de intensitate constantă este generat de două bobine, amplasate în opoziţie pe tubulatura de măsurare (pe două laturi opozante a tubulaturii). Tensiunea electrică indusă în fluid (care trece prin tubulatură) de câmpul magnetic generat este cules de două electrozi amplasate în tubulatura de măsurare la 90 de grade faţă de cele două bobine. Tensiunea indusă este proporţional cu viteza fluidului care trece prin tubulatură.
Câmpul magnetic este generat de curent continuu pulsatorie cu polaritate alternantă, această alternare asigurând un punct 0 (zero) stabil, măsurătoarea nefiind influenţat de compoziţia fluidului măsurat (neomogen, conduictivitate redusă, etc.). Tubulatura de măsurare de obicei este fabricat din material izolator, polyamidă, poliuretan, etc.

Transmiterul:
Partea de transmitter a debitmetrului conţine electronica necesară asigurării tensiunii de excitare a bobinelor, interfaţa de parametrizare cu tastaturi, afişajul de pe care se pot citi debitul instantaneu şi cel cumulat, respectiv interfaţă de comunicare (ieşiri analogice şi digitale, respectiv protocol de comunicaţie). Interfaţa de comunicare permite transmiterea valorii debitelor măsurate la distanţă, respectiv integrarea acestora în sisteme SCADA.

Aşadar putem evidenţia avantajele principale ale debitmetriei electromagnetice:

  • măsurătoarea este independentă de temperatura, densitatea, viscozitatea, respectiv presiunea fluidului
  • se poate măsura şi debitul fluidelor cu conţinut solid
  • poate fi utilizată până la diametre de DN 2000
  • nu există componente în mişcare
  • costuri minime de funcţionare şi mentenanţă
  • precizie ridicată şi stabilitate pe termen lung a măsurătorilor

 

Home
Servicii
Misiune
Referinte
Parteneriat
Contact
 
ClickLink.ro Web-Links.ro
 
 
S.C. RACZ ENGINEERING S.R.L.
str. Aleea Cornişa Nr. 35,
Târgu Mureş, jud. Mureş
Romania
Tel: +40(0) 744-781.538
e-mail: scadaconsult@yahoo.com